Apostol Apostolov

Practical thoughts about software

А сега накъде? Проблемите в България и как да ги решим

I usually  write in English about technology and software - that’s what fascinates me.  The recent protest of the young and intelligent people that are tired of the ruling oligarchy circles in Bulgaria inspired me to write this post. In this post I offer my view and possible solutions about some of the social and political problems.

Последните няколко дни наистина се изумявам от младите хора в България, които като че ли се събуждат от зимен сън, или просто им е писнало, или както аз се чувствам - просто чашата е преляла. Изумява ме, че целта на протестите тези хора не е да си платят сметките за ток или да изгонят този или онзи – целта им е да създадат по-добро и стабилно общество, в което могат да живеят те и техните деца. Вчера докато четох някой призиви в интернет за игнориране на провокациите и пизиви като този да помогнем на полицаите като им дадем по 1 бутилка вода в ужасните жеги… вчера наистина за момент изпитах гордост, от това че съм Българин – гордост от младите интелигентни и добри хора в България – радвам се че ви има!

protests

Почти всеки човек в държавата знае какви са проблемите ни, но много малко хора дават решения за тези проблеми. Затова изключително ми допадна идеята на @peteriliev за това хора с идеи да предложат решение на проблемите на обществото под формата на блог-постове. В следващите редове ще предложа моето виждане за това къде са корените на проблемите и как може да ги решим.

  • Дезинформираност или ниска прозрачност – или как никой в обществото незнае реално какво се случва в парламента, какви закони се приемат, как се приемат те, какви проблеми решва текущата промяна на текст в закона и има ли по-добър начин да се решат тези проблеми. Освен това обществото няма идея какви договори се подписват, на какви условия, кой е взел решението за тези договори и каква е мотивацията зад това решение спрямо другите оферти.

Аз лично бях ИЗУМЕН след като служебният министър Асен Василев съобщи че държавата има 12 000 мегавата мощности от които 5000 е цялата консумация и износ от България. Как няма да има висока цена на тока като имаме 7000 мегавата нахаост за които се плаща!?! И закакво забога ни е нужно АЕЦ Белене?!?

  • Ниско участие на обществото в управлението – даже и да знаем, нищо неможем да направим. Имаме власт над това кой ще изберем да ни управлява следващите 4 години и толкова. Референдумите в сегашният им вид са тежки, бавни и скъпи(няколко милиона лева струва един референдум) и като цяло неефективни. А ако някой ни издразни значително много - излизаме на протест, сваляме го и избираме друга “тиква” на негово място.

Към това мога да прибавя мъртвите души, избирателите с ниско образование и купуването на гласове.

Вероятно има и други проблеми, но в тези според мен се коренят всички останали. В следващите редове ще дам и решенията на тези проблеми, както аз ги виждам. Може и да е затова, че съм програмист и като цяло човек на технологията, но искрено вярвам, че има много малко проблеми по света, които не могат да се решат чрез софтуер и/или иновативни нови технологии. Затова и решенията ми са с такава насоченост.

  • Всички закони да се въведат във система за контрол на версиите както са направили в Германия(тук е и акаунта на Бундестага). Самоче там са го направили неофициално(май) докато при нас може да се въведе като официално изискване. Това ще позволи всеки да може да види не само законите, но и това как тези закони са се променяли във времето. Партиите, които предвиждат да правят промени по някой закон могат да въведат промените в системата за контрол на версиите преди да се въведени тези промени за гласуване в парламента. Тези промени могат също така да се аргументират – например “как свалянето на изискването за 10 години стаж в системата би спомогнало на шефа на ДАНС да е по-ефективен”. Всичко ще е достъпно и видимо online. Така хората които са заинтересовани ще могат да ги разгледат, коментират или предложат по-добър вариант. Ако изискването стане всяка промяна на текст или решение на парламента да се въвежда в системата минимум 1 седмица преди гласуването, мисля че хората ще могат да получат доста добра представа какви решения ще бъдат взети и защо. И няма да има такива ексцесии като решения относно държавната сигурност взети за 15 минути.
  • Същото може да се направи и за договорите на НЕК и всички обществени поръчки. Решенията които се взимат за тях да са аргументирани и достъпни за всички, както и офертите.

Целта на това е да се получи пълна прозрачност на решенията, договорите, законите които се предлагат, така че хората да знаят и да се включват активно в процеса на правенето им.

  • Електронна система за гласуване и електронно правителство. Чрез електронната система за гласуване може референдумите да станат евтини, бързи и като цяло ефективни. А чрез такива референдуми хората, избирателите могат много по-лесно да участват в политическия живот.
  • Карта, парола или като цяло възможност за електронно гласуване може да се дава на граждани след предстявяне на диплома за основно(средно) образование и лична карта с навършени години.
  • Сорс кода на електронната система да се направи с отворен код(open source) така че всички да са сигурни, че няма как да се манипулира вота.

 

Като цяло в основата на предложенията ми е идеята

Щом не можем да вярваме на политиците да ни управляват - да направим така че да участваме максимално в управлението като взимаме информирани и прозрачни решения.

Не е нужно да се стига до крайности. Може да се взимат само най-важните решения с референдум. Но референдумите да станат по-чести.

Хвърлям и няколко въпроса, върху които може да се мисли:

1. Къде да събират, обсъждат и развиват идеи като моите, на други блогъри, а надявам се и на други хора, които могат да са от полза на цялото общество?

2. Кой би могъл да разпространи и вкара в парламента такива толкова “нетрадиционни” идеи? Досегашните политически лица? Едва ли…

Надявам се, че съм дал някои идеи, насоки или материал за размишление на хората които четат тези редове. Според мен има начини и идеи да се подобри положението. Просто траябва да сме активни, да имаме мнение, което да отстояваме и да не се оставяме да ни тъпчат Smile

Published at

Originally posted at